22 septembra, 2014

Ako sme vyrábali bylinkovú soľ

Pred dvoma týždňami sme s Leny a s Markou boli na kavečianskych lúkach zbierať bylinky a huby. Chceli sme ich použiť na recepty z knižky Dárky z přírody. V lese sme našli veľmi veľa lievika trúbkovitého (o ktorom sme predtým ani nevedeli, že je jedlý) a aj zopár suchohríbov. Z byliniek sme si nazbierali mladú žihľavu, pamajorán, lístky paliny, zádušník, listy púpavy, materinu dúšku a myší chvost.
Huby sme doma očistili a použili na hubové maslo. Bolo veľmi dobré na pečenej rybke, ale aj v praženici.
Bylinky sme rozložili na papier a nechali vysušiť na neskoršie spracovanie.

                                                              * * *

Včera takmer celý deň pršalo, a tak sme zostali doma v suchu a pustili sa do výroby bylinkovej soli. Vydelili sme z byliniek len časti, ktoré sme potrebovali, zmiešali ich dohromady, podrvili a pridali ešte mletého čierneho korenia, trochu mletého cesnaku a morskú soľ.
Výsledná zmes veľmi pekne vonia a už som zvedavý na jej chuť.













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára