15 novembra, 2016

Berlín, časť IV

Ďalší deň nášho objavovania Berlína sa niesol v silnom politickom duchu - putovali sme pohnutými dejinami Nemecka v dvadsiatom storočí...

Časť IV

Najskôr sme si obzreli prezidentský palác - sídlo súčasného nemeckého prezidenta. Odtiaľ sme sa prešli lesoparkom Tiergarten - začali sme na západe pri Víťaznom stĺpe (pôvodne vztýčenom na pamiatku víťazstva v prusko-dánskej vojne) a prešli krásnym stromoradím k malej ružovej záhrade, kde sme si oddýchli a načerpali energiu na ďalšie (najmä psychicky) namáhavé putovanie.






Z parku sme vyšli práve pri nemeckom parlamente (Bundestag) a metrom sa presunuli do Židovského múzea, ktoré nás hlboko oslovilo najmä svojím do detailu premysleným architektonickým usporiadaním, vďaka ktorému sme to, čo sme videli, mohli aj "cítiť". Zhodli sme sa, že doteraz žiadna moderná stavba na nás nezapôsobila takým silným dojmom.







Z múzea sme sa presunuli na pod holým nebom umiestnenú expozíciu s názvom Topografia teroru, ktorá mapovala nástup nacistov k moci, ich rozmach i neslávny pád. (Betónové kvádre sú strhnuté zvyšky hlavnej brány vedúcej do centrály Gestapa.) Výstava sa nachádzala pri niekoľko desiatok metrov dlhom zvyšku Berlínskeho múru, ktorý bol v minulosti aj svedkom dramatického - no nakoniec úspešného - úteku mladej rodiny cez hranice zo strechy vládnej budovy vo Východnom Berlíne na Západ.
Bolo už neskoro večer, keď sme sa ešte napokon zastavili pri známom Checkpointe Charlie a pozreli si aj k nemu priliehajúce múzeum mapujúce najrôznejšie spôsoby, akými ľudia utekali cez hranicu do Západného Nemecka.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára