17 novembra, 2016

Berlín, časť V

Na ďalší deň počasie nevyzeralo ideálne - bolo zamračené, trochu fúkalo aj popŕchalo, my sme ale mali naplánovanú prehliadku parku Sanssouci v Postupime. Odviezli sme sa tam prímestským vláčikom, a veru sme urobili dobre, že sme sa počasím nedali odradiť - bolo nakoniec celkom pekne, až podvečer začal vietor znova zháňať dažďové mraky...

Časť V

Našu celodennú prechádzku sme začali prehliadkou Nového paláca. V ňom nás azda najviac upútal práve prednedávnom zrekonštruovaný Grottensaal - sála so stenami vyzdobenými obrovským množstvom drahokamov a polodrahokamov, ktorá mala pripomínať jaskyňu.
 



 
Potom sme sa parkom prešli k Oranžérii - citrusové rastliny už mali žiaľ na zimu odložené, no i tak sa nám tento najväčší zámok v celom parku páčil. Pôsobil sviežo a elegantne.
 





Odtiaľ sme sa presunuli k neďalekému zámku Sanssouci - najznámejší palác celého komplexu je zaujímavý ani nie tak svojím interiérom, ako skôr umiestnením na vrchol terasovitej záhrady. Keď sme park navštívili my, bola záhrada stále krásne zelená a pohľad na zámok zdola od fontány bol ozaj fenomenálny.





Ale to už bolo neskoré popoludnie a park mali onedlho zatvárať. Vybrali sme sa teda ešte k malému Čínskemu čajovému pavilónu a odtiaľ k Rímskym kúpeľom, ktoré na nás dýchli svojím antickým duchom - asi aj vďaka ich usporiadaniu a napodobenine renesančnej vily, ktorá sa tu nachádza.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára